25. 5. 2022
Autor: Karel Fantiš
zdroj: Public domain (Volné dílo), the sun, idnes.cz, wikipedia

Archivní videonahrávka z roku 1906 ukazující život v tehdejším San Franciscu se dočkala své barevné verze. Barvy vtiskly 116 let starému videu nový život, díky čemuž se můžete pomyslně přenést do minulosti. Jedenáct minut dlouhá nahrávka, která byla pořízena...

Archivní videonahrávka z roku 1906 ukazující život v tehdejším San Franciscu se dočkala své barevné verze. Barvy vtiskly 116 let starému videu nový život, díky čemuž se můžete pomyslně přenést do minulosti.

Jedenáct minut dlouhá nahrávka, která byla pořízena 14. dubna roku 1906, ukazuje cestu po i dnes velmi rušné Market Street v americkém San Franciscu. Pořízena byla z přední části lanové tramvaje. A jak v tomto městě probíhal život na začátku 19. století?

Na dobové nahrávce lze vidět kromě koňských povozů a pro město pověstných lanových tramvají už i poměrně velký počet aut, které si přejíždějí, jak se jim zachce. Pravidla silničního provozu, jak je známe ze současnosti, jako by ani neexistovala. Dnešní optikou by se to dalo popsat jako naprostý chaos. Při tehdejších rychlostech vozů to však zase tak zásadní problém nebyl.

I v tehdejší kapitalistické Americe je možné již vidět výrazné poutače a reklamy na okolních budovách. Zajímavostí je v záběru také Monument dne přijetí, který byl postaven 9 let před nahrávkou a na Market Street stojí dodnes.

Na první pohled to v roce 1906 v San Franciscu vypadá na podobně rušný život jako v kterémkoliv městě současnosti. Slušně jsou však oblečeni všichni bez výjimek – smokingy, šaty, klobouky – neexistuje tak, že by někdo vyčníval, což má své nepopsatelné kouzlo.

V určitý moment dokonce jeden mladík stojící na zádní části auta zamává do kamery. Jaká asi byla jeho budoucnost? Kdyby tento mladík ještě žil, bylo by mu téměř 130 let, což je prakticky nereálné.

Přeneste se na chvíli do roku 1906 a vychutnejte si tuto dobu plnými barvami, jak kdyby šlo o nedávno pořízenou nahrávku. Udělá to na vás dojem, jako kdybyste cestovali do minulosti.

Zajímavostí také je, že videonahrávka byla pořízena pouhé čtyři dny před ničivým zemětřesením, které San Francisco tehdy potkalo a při kterém přišlo o život více než tři tisíce lidí. Dost možná i někdo na videu. Život byl před 116 lety nevyzpytatelný stejně, jako je i dnes.

Zdroj informací: Wikipedia, USGS, autorský článek

Zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
1 komentář