28. 4. 2023
Autor: Viktorie Vondrová
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

V minulosti bylo mnoho hrůzných pokusů na lidech, ať už ve stejné vědě nebo politice. Tyto pokusy se často odehrávaly bez souhlasu a vědomí účastníků, kteří často trpěli velkými bolestmi a utrpením. Následující článek se zaměří na několik nejznámějších...

V minulosti bylo mnoho hrůzných pokusů na lidech, ať už ve stejné vědě nebo politice. Tyto pokusy se často odehrávaly bez souhlasu a vědomí účastníků, kteří často trpěli velkými bolestmi a utrpením. Následující článek se zaměří na několik nejznámějších a nejkontroverznějších pokusů na lidech v minulosti.

Jedním z nejznámějších pokusů na lidech byl tzv. Experiment tuskegee syfilis. Tento pokus byl prováděn v letech 1932 až 1972 na amerických černošských mužích, kteří trpěli syfilis. Tyto muže nebyli léčeni, aby vědci mohli sledovat přirozený průběh onemocnění. Tento experiment byl velmi kontroverzní a byl zastaven až poté, co se o něm dozvěděla veřejnost.

Kontroverzním pokusem byl tzv. Stanfordský vězeňský experiment. Tento pokus byl prováděn v roce 1971 na Stanfordské univerzitě a měl za úkol studovat vztah mezi vězni a dozorci. Studenti byli rozděleni na skupinu vězňů a skupinu dozorců a umístěni do vězeňského prostředí. Experiment se však brzy změnil v hrůznou realitu, když dozorci začali mučit a týrat vězně. Experiment byl nakonec ukončen poté, co se o něm dozvěděla veřejnost.

zdroj:Pixabay.com

 

 

Děsivým pokusem na lidech byl tzv. experiment na dvojčatech, který byl proveden během druhé světové války nacisty. Tento experiment se zaměřoval na studium genetiky a měl za úkol zjistit, zda jsou dvojčata geneticky identická.  Nacisté však dvojčata zabíjeli, aby mohli provést srovnávací studie na jejich orgánech a často tkáních. Kromě toho prováděli nacisté také další hrůzné pokusy, jako například pokusy s plynnými komorami a experimenty na vězních v koncentračních táborech.

zdroj:Pixabay.com

Dalším pokusem byly pokusy na elektrifikaci, které byly prováděny na vězních v Sovětském svazu v 30. letech. Tyto pokusy byly prováděny s cílem zvýšit výkon elektřiny, ale věznice byly vystaveny velmi vysokým napětím, což způsobilo mnoho smrtelných úrazů.

Dalším známým pokusem na lidech byly pokusy na lidský plodech, které byly prováděny v 60. a 70. letech v USA. Tyto pokusy byly prováděny na nelegálně provedených potratech, kde byly odebrány a poté vystaveny různým chemikáliím a záření. Tyto pokusy vedly k mnoha vrozeným vadám a smrti mnoha novorozenců.

zdroj:Pixabay.com

Tyto hrůzné pokusy na lidech připomínají, jak důležité je respektovat lidská práva a důstojnost. Tyto pokusy ukazují, jak vědci a politici mohou zneužít moc, aby prováděli hrůzné experimenty na nevinných lidech. Je důležité se poučit z minulosti a zajistit, aby se takové hrůzné experimenty již nikdy neopakovaly.

 

Zdroj: Autorský text Viktorie Vondrové, the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz