2. 5. 2023
Autor: Viktorie Vondrová
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

Nejaktivnější sopku na Zemi je těžké jednoznačně určit, protože každá sopka má svůj vlastní charakter a aktivitu. Některé sopky jsou velmi často aktivní, ale erupce jsou menší a méně destruktivní. Jiné sopky mohou být aktivní méně často, ale když...

Nejaktivnější sopku na Zemi je těžké jednoznačně určit, protože každá sopka má svůj vlastní charakter a aktivitu. Některé sopky jsou velmi často aktivní, ale erupce jsou menší a méně destruktivní. Jiné sopky mohou být aktivní méně často, ale když erupce nastanou, jsou velmi silné a ničivé.

Přesto existují sopky, které jsou považovány za nejaktivnější a nejnebezpečnější. Zde jsou některé z nich.

Popocatépetl, Mexiko

Popocatépetl se nachází v Mexiku, poblíž města Puebla. Tato sopka je aktivní od dob předkolumbovských civilizací a má širokou historii erupcí. V posledních letech byla aktivita sopky výrazná a erupce jsou poměrně časté. Popocatépetl se nachází poblíž velkých měst, jako je Ciudad de Mexico. Erupce mohou mít velký dopad na tuto oblast.

Popocatepetl, zdroj:Pixabay.com

Vesuv, Itálie

Vesuv se nachází poblíž Neapole v Itálii a je aktivní sopkou, která měla velký dopad na lidskou historii. Erupce sopky způsobily zánik měst Pompeje a Herculaneum v roce 79 n. l. Vesuv je stále aktivní a i když byla poslední erupce v roce 1944, odborníci se obávají, že další erupce mohou přijít kdykoliv.

Stromboli, Itálie

Stromboli je aktivní sopka, která se nachází na stejnojmenném ostrově v Tyrrhenském moři v Itálii. Tato sopka je známá svými pravidelnými erupcemi, které jsou často doprovázeny výbuchy a proudy lávy. Stromboli se nachází v turisticky oblíbené oblasti a i když jsou erupce obvykle menší, mohou představovat nebezpečí pro návštěvníky.

Kilauea, Havaj

Kilauea se nachází na Havaji a erupce jsou poměrně časté. V posledních letech však Kilauea zažila velkou erupci v roce 2018. Zničila mnoho domů a způsobila evakuaci tisíců lidí. Kilauea má také unikátní lávové jevy, jako jsou lávové fontány a lávové jezírka, což přitahuje turisty z celého světa.

Kilauea, zdroj:Pixabay.com

Eyjafjallajökull, Island

Eyjafjallajökull je sopka, která se nachází na Islandu a byla známá po celém světě po erupci v roce 2010. Erupce způsobila mnoho problémů v Evropě kvůli výraznému množství sopečného popela, který způsobil zrušení letů a uzavření mnoha letišť. Eyjafjallajökull je stále aktivní sopkou a odborníci se obávají, že další erupce mohou přijít kdykoliv.

Merapi, Indonésie

Merapi se nachází na ostrově Jáva v Indonésii a je jednou z nejaktivnějších sopek v této oblasti. Tato sopka má velký význam pro místní obyvatele a je považována za svatou sopku. Merapi má v posledních desetiletích často erupce a v roce 2010 erupce způsobila evakuaci tisíců lidí a způsobila mnoho škod.

Mount Etna, Itálie

Mount Etna se nachází na Sicílii v Itálii a je jednou z nejaktivnějších sopek v Evropě. Tato sopka má unikátní geologické charakteristiky, včetně lávových proudů a sopečných výbuchů. Erupce Mount Etna jsou poměrně časté a mohou mít vliv na blízké oblasti.

Etna, zdroj:Pixabay.com

Mauna Loa, Havaj

Mauna Loa se nachází na Havaji a je jednou z největších sopek na světě. Tato sopka je stále aktivní a erupce jsou poměrně časté. Mauna Loa má také vliv na klima v oblasti a je sledována geology a vědci z celého světa.

To je pouze několik málo sopek z těch aktivních na celém světě. Erupce jsou přirozeným jevem, mohou mít ale velký dopad na životy a majetek lidí. Proto je důležité sledovat jejich aktivity a chránit se před nebezpečím.

Zdroj: Autorský text Viktorie Vondrové, the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz