31. 5. 2023
Autor: Viktorie Vondrová
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

Mýty opředený netvor z jezera, jehož existenci se nepodařilo potvrdit ale ani vyvrátit. První zmínky o něm se datují až do 6. století. Kryptid, kterého mnoho svědků vidělo a někteří dokonce doložili foto či videodokumentaci.

Loch Ness, tajemné jezero ve Skotsku, se stalo domovem jednoho z nejznámějších a nejdéle trvajících kryptidů – Lochnesské příšery. Tato legendární bytost, o které se tvrdí, že obývá hlubiny jezera, vyvolává zvědavost a fascinaci po celém světě. Místní jí neřeknou jinak než Nessie nebo Ness.

Historie
První zprávy o Lochnesské příšerě se datují až do 6. století, kdy irský misionář údajně narazil na monstrum, které napadlo lidi v jezeře. Od té doby bylo nahlášeno mnoho případů, kdy svědci tvrdí, že viděli neobvyklého tvora, který připomíná obrovského hada nebo dinosaura.

zdroj:Pixabay.com

Důkazy
Navzdory mnoha svědectvím, fotografím a videozáznamům, jež zachycují Lochnesskou příšeru, neexistuje žádný definitivní důkaz o existenci této bytosti. Většina fotografií a videí je buď nejasná, nebo se ukázalo, že se jedná o podvrhy. Vědecké expedice prováděné s cílem nalézt příšeru nebyly zatím nikdy schopny poskytnout přesvědčivé důkazy.

Vysvětlení
Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit záhadu jménem Nessie. Jedna z nich je, že pozorování jsou způsobena chybným vnímáním běžných jezerních živočichů, jako jsou hejna ryb nebo velcí vodní ptáci. Další teorie se zaměřuje na optické klamy a iluze, které mohou vytvářet zdánlivě neobvyklé tvary na hladině jezera.

zdroj:Pixabay.com, jezero Loch Ness

Kontroverze
Lochnesská příšera se stala předmětem mnoha diskusí a sporů mezi vědci, skeptiky a zastánci kryptozoologie. Zastánci věří, že existuje neodhalený druh, který se skrývá v hloubce jezera, zatímco skeptici argumentují nedostatkem jasných důkazů a poukazují na neúplnost vědeckých podkladů a materiálních důkazů, jako jsou tělesné pozůstatky, DNA, fosilie nebo další vědecké nálezy. Navíc se objevují otázky ohledně toho, zda je jezero Loch Ness dostatečně velké a bohaté na potravu, aby udrželo populaci takového velkého tvora.

I přes tyto kontroverze zůstává Nessie velmi populární a vzbuzuje zájem turistů a nadšenců z celého světa. Každý rok se do oblasti sjíždí tisíce lidí, doufajících, že budou mít tu čest s legendárním tvorem.

Bez ohledu na to, zda je Nessie skutečná nebo pouhý mýtus, přináší tato záhada do našeho světa trochu kouzla a tajemství.

Zdroj: Autorský text Viktorie Vondrové, the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz