19. 2. 2023
Autor: Dana Kaiserová
zdroj: Pixabay, the sun, idnes.cz, wikipedia

Vaříte takřka denně a pokládáte si stejnou otázku? Napíšu vám tedy inspiraci na obědy, které mi obvykle nezaberou moc času a nejsou ani náročné na přípravu. Hravě je zvládne i začátečník. Co tedy vařit k obědu? Prvním tipem jsou...

Vaříte takřka denně a pokládáte si stejnou otázku? Napíšu vám tedy inspiraci na obědy, které mi obvykle nezaberou moc času a nejsou ani náročné na přípravu. Hravě je zvládne i začátečník. Co tedy vařit k obědu?

Prvním tipem jsou zapékané brambory s kuřecím masem. Příprava tohoto pokrmu vám zabere zhruba 30 minut, pečení pak kolem 1 hodiny. Na 4 porce budete potřebovat zhruba 600 g brambor, 400 g kuřecích prsou, 200 ml smetany ke šlehání, 80 g strouhaného sýra, olej, sůl, pepř, případně koření na americké brambory. Nejprve si oloupejte brambory.  Následně oloupané brambory rozkrájejte na plátky o tloušťce kolem 0,5-1 cm.

Brambory můžete před nakrájením chvíli povařit, ale i syrové při pečení v troubě změknou, jen to trvá o pár minut déle. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a opékejte asi 5-10 minut na oleji.  Nakrájené plátky brambor vyskládejte do pekáčku vymazaného olejem, posypte solí a pepřem, případně kořením. Na ně naskládejte vrstvu opečeného masa a trochu sýru. Následně celý postup zopakujte v další vrstvě. V poslední vrstvě musí na vrchu zůstat brambory, které zalijte smetanou.

Dejte zapékat na 180 °C zhruba po dobu 60-80 minut. Z počátku pečte přiklopené a na posledních 30-40 minut odklopte. Před tím než jídlo vyndáte, nasypte na vrchní vrstvu brambor zbylý sýr. Pak stačí už dát jen na pár minut zapéct, než se sýr rozpustí.

Dále si můžete připravit směs na tortily z mletého masa. Na 4 porce budete potřebovat asi 500 g mletého masa, sójovou omáčku, sůl, pepř, olej, cibuli, majoránku, česnek, koření na mletá masa kečup a tortily. Na oleji si osmažíme nakrájenou cibuli.

Přidáme mleté maso, které zakápneme sójovou omáčkou, osolíme, opepříme, posypeme kořením a majoránkou. Směs pečeme asi 30 minut. Poté přidáme kečup a česnek podle chuti. Směs promícháme a můžeme servírovat v tortile.

Snad vás mé inspirace zaujaly a až příště nebudete vědět, co vařit k obědu, určitě je vyzkoušejte. Nebudete litovat. A já jdu uvařit první variantu, protože jsem na to při psaní dostala sama chuť.

Zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz