26. 5. 2021
Autor: Daniel Labounek
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

Už 10 let vedu 4 hospody v hlavním městě. Již od mala jsem měl představu o tom, jak povedu své vlastní restaurace. Mám 3 dobré restaurace a jeden hudební klub. Docela pěkně to vynáší, ale jedna věc mě štve, protože...

Článek byl zpracován na základě příběhu zaslaného čtenářem. Fotografie má pouze ilustrační charakter.

Už 10 let vedu 4 hospody v hlavním městě. Již od mala jsem měl představu o tom, jak povedu své vlastní restaurace. Mám 3 dobré restaurace a jeden hudební klub. Docela pěkně to vynáší, ale jedna věc mě štve, protože vím, že mě moji zaměstnanci okrádají. Jelikož mám 17 zaměstnanců, tak se mi těžko některý z nich vyhazuje.

Ze začátku jsem si myslel, že to dělá jen pár lidí

Když jsem přišel na to, že mi absolutně nesedí peníze vůči prodanému alkoholu a jídlu, tak jsem to chtěl okamžitě řešit. Myslel jsem si, že se bude jednat jen o pár lidí, ale pak jsem zjistil, že mě okrádají téměř všichni. Každý z toho prostě chce mít něco navíc.

Jelikož už mám všechny podniky postavené tak, že fungují i bez mého dohledu, tak si nemohu dovolit své zaměstnance vyhodit. Stálo by mě to spoustu dalších let, kdy bych musel zaučovat hromadu nových lidí, než bych našel takové, co to dlouhodobě zvládnou. Možná bych i přišel o stávající zákazníky.

Platil jsem zaměstnancům velké peníze, teď to budu muset omezit

Jsem člověk, který si velmi váží práce druhých lidí, a proto jsem jejich výkon i finančně dobře hodnotil. Po zjištění, že mě okrádají, jsem však musel něco změnit. Nemohl jsem to takto nechat dál.

Zaměstnancům jsem tak přestal vyplácet všechny odměny. Stejně tak jsem zavedl mnohem přísnější hlídání alkoholu, kdy jsem pověřil jednoho zaměstnance, který dohlíží na všechny 4 podniky a provádí v nich častou inventuru.

Případné nesrovnalosti tak mohu řešit přes něj, nebo si je on řeší přímo v daném podniku. Pokud někde něco chybí, tak se to odečítá z platu rovnoměrně všem zaměstnancům z konkrétní provozovny.

Jakmile se mi přestanou ztrácet peníze, tak jsem ochotný se vrátit na běžný způsob vyplácení, kdy jsem zaměstnancům dával pravidelně hodně štědré dary. Například o Vánocích.

Doufám, že to pro ně bude ponaučení

Pevně doufám, že si díky těmto opatřením uvědomí, že tudy cesta opravdu nevede. Rád bych se zaměstnanci udržoval dobrý vztah a velice rád jim budu vyplácet větší odměny.

I tak si myslím, že na spropitném, které jim ze 100 % nechávám, si musí vydělat hodně peněz navíc. Ale asi se zde ukazuje známe pravidlo, že s jídlem roste chuť.

Zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
4 komentáře