19. 2. 2023
Autor: Jan Mareš
zdroj: Pixabay, the sun, idnes.cz, wikipedia

Vědkyně Lara Wierenga a vývojová psycholožka Marieke Bos zkoumají mozky na základě pohlaví a dále vliv rozdílnosti mužského a ženského mozku na mentální zdraví. Průměrně je mozek muže dle jejich zjištění o 11 % větší, ale z toho si...

Vědkyně Lara Wierenga a vývojová psycholožka Marieke Bos zkoumají mozky na základě pohlaví a dále vliv rozdílnosti mužského a ženského mozku na mentální zdraví. Průměrně je mozek muže dle jejich zjištění o 11 % větší, ale z toho si ženy hlavu dělat nemusí, protože to ve výsledku není důležité.

Ženy umí i na základě mých vlastních zkušeností velmi dobře sociálně manipulovat s uvažováním muže, protože ten v určitých chvílích mozek odpojí prakticky celý. Muži si prý zase zachovávají lepší prostorovou orientaci.

A přece něco nehraje. Muži trpí dle informací výše zmíněné vědkyně a psycholožky, které byly uveřejněné na webu Universitet Leiden, častěji autismem a ADHD – tedy poruchou chování. A ženy zase dle stejné studie mají více deprese. Všeobecně známým faktem je také to, že muži se dožívají nižšího věku než ženy.

Začneme tedy muže a ženy zkoumat do hloubky? Ženy považujeme za více introvertní. Za ovladatelky vnitřního života a realizátorky ohraničení vnějších projevů. Muži naopak svůj vnitřní život neradi odhalují a navenek se projevují daleko víc. Čím nás věda dále překvapí při zkoumání mozku mužů a žen? Čím jsme jiní? Dá se to zjistit psychiatricky, psychologicky, sociálně? Bude nám to ve výsledku vlastně k něčemu dobré?

Box byl třeba dlouhá léta výsadou mužů. Dnes boxují i ženy. Stalo se najednou něco s mozkem žen, že se pustily do adrenalinových a testosteronových sportů? Naopak muži budou dělat zase akvabely. Změnily se snad mozky mužů a žen, že převracejí role? Jaký to má význam pro chápání vzájemných vztahů a psychických nemocí?

Třeba tímto zkoumáním dosáhneme v budoucnu rovnosti mozků a výzkumy nás naučí, jak sjednotit rozum muže a ženy na základě psychologie a vyvarovat se různých psychických problémů. Ale třeba také z toho vzniknou další traumata, která budeme zase muset řešit. Uvidíme v dalších výzkumech.

Zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz