23. 4. 2023
Autor: Viktorie Vondrová
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

Je vám špatně a bolí vás hlava? Mnoho z nás zažilo vyčerpávající kocovinu, ale spousta lidí tento pocit vůbec nezná. Když si řekneme něco o tom, jak a proč kocovina vzniká, můžeme se jí v budoucnu vyhnout nebo ji...

Je vám špatně a bolí vás hlava? Mnoho z nás zažilo vyčerpávající kocovinu, ale spousta lidí tento pocit vůbec nezná. Když si řekneme něco o tom, jak a proč kocovina vzniká, můžeme se jí v budoucnu vyhnout nebo ji alespoň zmírnit. Pojďme se tedy podívat na 10 zajímavostí o kocovině.

Kocovina může stát víc než jen vaši peněženku.

Každý z nás už se ani někdy probudil s takovou kocovinou, kdy jsme si ani nepamatovali, kdy a jak jsme se dostali domů. Nejen, že taková kocovina poznamená vaši peněženku, ale už jste někdy kvůli kocovině omlouvali z práce? Nejste sami. A pokud do práce jdete s kocovinou, odráží se od toho vaše pracovní výkony. To pak stojí peníze vašeho zaměstnavatele. Může to také zvýšit riziko nehody, protože vaše reflexy mohou být zpomalené a váš úsudek může být ne příliš dobrý. Mnoho lidí již kvůli nočnímu barovému dýchánku přišlo o práci.

Karbonizace zhoršuje kocovinu.

Pokud milujete bublinkové nápoje, je pravděpodobné, že zažíváte horší kocoviny než ti, co bublinky vynechávají. Díky sycení oxidem uhličitým se alkohol rychleji vstřebává do krevního oběhu, což zvyšuje obsah alkoholu v krvi. Vaše tělo se tak musí více snažit, aby alkohol odbouralo, což může mít za následek mnohem horší kocovinu, než jste očekávali. Pokud vás následující den čekají důležité povinnosti a přece jen máte potřebu se večer předtím napít něčeho dobrého, vynechte raději bublinky.

Kouření škodí zdraví. A nahrává kocovině.

Pokud jste po proflámované noci našli prázdnou krabičku cigaret, pravděpodobně máte vražednou kocovinu. Cigarety produkují do těla chemickou látku zvanou acetaldehyd, která může za vaši horší kocovinu. Takže, když kouříte a pijete, dáváte tělu zabrat hned dvojnásobně. Kouření může také způsobit, že budete pít více, aby vám cigareta více chutnala.

zdroj: pixabay.com

Tmavé likéry způsobují špatnou kocovinu.

Slyšeli jste někdy, že pití červeného vína způsobuje bolehlav? No, za touto teorií je věda. Tmavší alkohol, jako je červené víno, whisky a rum, mají vyšší množství kongenerů, které jsou zodpovědné za příznaky kocoviny. Kongenery jsou vedlejší produkty fermentačního procesu, ke kterému dochází při výrobě alkoholu. Takže, pokud je u vás příšerná kocovina klasikou, vyměňte bourbon za vodku.

Kocovinu ovlivňuje genetika.

Závažnost kocoviny závisí na tom, jak vaše tělo metabolizuje alkohol a v tom hrají roli vaše geny. Existují geny, které jsou zodpovědné za odbourávání alkoholu a váš přítel, který nikdy nemá kocovinu, je pravděpodobně má v lepší kondici. Mnoho Asiatů například neprodukuje dostatek potřebného enzymu, což může mít za následek horší kocovinu.

Můžete pociťovat abstinenční příznaky.

Špatné příznaky kocoviny mohou být také příznaky z vysazení alkoholu. Tyto příznaky mohou zahrnovat třes, pocení, citlivost na světlo atd. Někteří naznačují, že kocovina je mírný typ abstinence alkoholu. Vaše tělo tvrdě pracuje na tom, aby toxiny dostalo ven a vrátilo vás do vašeho přirozeného stavu. Je také důležité si uvědomit, že pokud se u vás tyto příznaky objeví, neměli byste pokračovat v pití. Metoda vyprošťováků je dočasná bandáž, která může později vše zhoršit!

Ženy mohou mít horší kocovinu.

Pokud jde o kocovinu, ženy to mohou mít horší než muži. Je to způsobeno obsahem vody v našem těle. Všichni jsme slyšeli, že lidské tělo tvoří kolem 80 % voda, ale u mužů a žen je to rozdíl. Ženy mají obvykle méně vody v těle a více tuku. Ženy také mívají nižší hmotnost než muži, takže se snáze intoxikují. Dámy, nepřehánějte to a nesnažte se s muži držet tempo.

zdroj: pixabay.com

Pomoci mohou doplňky.

Může být možné zmírnit příznaky kocoviny pomocí doplňků. Je ale důležité mít na paměti, že existuje omezený výzkum na toto téma, ale některé studie ukázaly, že určité doplňky mohou pomoci.

Opuncie

Opuncie je kaktus, který pochází z Latinské Ameriky. Má vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a karotenoidů. Výzkumy ukazují, že její vlastnosti mohou pomoci při kocovině.

Ženšen 

Výzkum také ukázal, že ženšen může pomoci zmírnit příznaky kocoviny. Aktivní složka ženšenu, ginsenosidy, má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci i při kocovině. Studie ukázala, že užívání červeného ženšenu může pomoci metabolismu s odbouráním alkoholu a zmírnit příznaky kocoviny. Na trhu je spousta pilulek na kocovinu, které obsahují obě tyto složky a ještě mnohem víc.

Kocovina a zánět jdou ruku v ruce.

Něco, na co mnoho lidí nemyslí, když dojde na kocovinu, je zánět. Alkohol uvolňuje cytokiny, což jsou zánětlivé molekuly, které mohou způsobit zkázu v játrech. Cytokiny jsou zodpovědné za to, že se vám při kocovině dělá špatně. Při konzumaci velkého množství alkoholu můžete zaznamenat zánět.

Bolí vás hlava, protože váš mozek má žízeň.

Není žádnou novinkou, že kocovina způsobuje dehydrataci. Co může být novinkou je, že pití alkoholu dehydratuje váš mozek. Alkohol může potlačit hormon, který pomáhá vašemu tělu zadržovat vodu. Bez něj ztrácíte více vody, většinou z mozku. To je důvod, proč se obvykle probouzíte s bolestivou bolestí hlavy po jedné noci, která měla příliš mnoho.

Zamyšlení na konec

Pointa je, že kocovina není legrace. Když se nad tím trochu zamyslíte a budete se řídit některými pravidly, může vám být příště o trochu lépe. Bavte se a pijte zodpovědně a nejlépe vůbec!

Zdroj: Autorský text Viktorie Vondrové, the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz