25. 4. 2023
Autor: Viktorie Vondrová
zdroj:Pixabay.com
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

Přestože Fairchildová předložila fotografické důkazy o výchově dětí od kojeneckého věku a její bývalý partner, otec dětí, potvrdil, že byl u porodů přítomen, stát ji žaloval za podvod, protože její DNA neodpovídala DNA jejích dětí. Protože nemohla najít právníka,...

Článek byl zpracován na základě příběhu zaslaného čtenářkou. Fotografie má pouze ilustrační charakter.

Přestože Fairchildová předložila fotografické důkazy o výchově dětí od kojeneckého věku a její bývalý partner, otec dětí, potvrdil, že byl u porodů přítomen, stát ji žaloval za podvod, protože její DNA neodpovídala DNA jejích dětí. Protože nemohla najít právníka, který by ji zastupoval, musela se zastupovat sama. Třetí dítě porodila v přítomnosti soudního úředníka, ale ani DNA tohoto dítěte se neshodovala s její. Soud nakonec dospěl k názoru, že i přesto jde z matky strany o podvod a rozhodl se, že jí děti odebere. Naštěstí se na poslední chvíli, když už byla Lydia v koncích, objevil inteligentní právník, který se jejího případu ujal.

Lydii Fairchildové bylo 26 let, byla nezaměstnaná a právě se rozešla s otcem svých dětí, když požádala o státní podporu ve státě Washington – proces, který vyžadoval testy otcovství i mateřství. Celá rodina musela poskytnout vzorky DNA ve formě výtěrů z tváří, aby prokázala své biologické vazby. Když byl k dispozici výsledek mateřského testu, sociální služba zavolala Fairchildové a požádala ji, aby se urychleně dostavila do jejich kanceláře.

Sociální pracovnice a právní zástupce konfrontovali Fairchildovou s důkazy DNA, že její děti s ní nejsou biologicky příbuzné a že se dopouští sociálního podvodu tím, že lže o vazbách ke svým dětem. Lydia byla šokovaná a vyděšená. Zavolala svým rodičům, kteří byli vždy součástí jejího života, a zavolala svému porodníkovi, za pomoci kterého porodila všechny své děti.

Právní bitva proti všem

Stát podal žalobu na Fairchildovou, která byla v té době těhotná se svým třetím dítětem, protože analýza DNA neprokázala žádnou shodu mezi její DNA a DNA jejích dětí, i když mezi dětmi a jejich otcem Jamiem byla jasná shoda. Úřad generálního prokurátora státu Washington převzal případ Fairchild pro podezření z podvodu v oblasti sociálních dávek. Následně obžaloba nařídila rodině podstoupit tři oddělené testy DNA z výtěru z tváří, aby vyloučila laboratorní chyby. Pokaždé ale výsledky ukázaly, že Fairchildová nebyla biologickou matkou svých dvou dětí.

Přestože byla schopna předložit fotografie, na kterých je se svými dětmi, a také prohlášení její rodiny, obžaloba stále věřila, že lže, protože americké soudy v té době uznávaly důkazy DNA jako neomylné. Obvinili ji proto z podvodu, že své děti uvedla jako své vlastní v žádosti o sociální dávky a pohrozili jí testem na detektoru lži.

Soudce doporučil Fairchildové, aby si sehnala právníka, ale všichni odmítli s odůvodněním, že nikdy nevyhrají spor proti důkazům DNA. Těhotná Fairchildová byla z možných následků bezradná, ale nemohla teď ustoupit a o své děti přijít, a tak se u soudu dál zastupovala a přinesla fotky z průběhu svých dvou předchozích těhotenství a snímky, na kterých je s dětmi jako s kojenci.

V tomto okamžiku Fairchildové zbývalo jen několik dní od porodu svého dalšího dítěte, když soud navrhl, aby byly její dvě děti umístěny do oddělených dětských domovů. Fairchildová požádala soud, aby případ odložil do porodu třetího dítěte a aby ihned po porodu bylo testováno jejich DNA. Soudce souhlasil a nařídil, aby byl u porodu přítomen soudní vykonavatel.

Když o dva týdny později přišly výsledky, mezi matkou a jejím dítětem opět nebyla žádná genetická shoda. Přestože se soudní vykonavatel zúčastnil porodu a sledoval, jak lékaři odebírají krev Fairchildové i dítěti, aby provedli testy DNA, soudce si stál za svým prohlášením, že Fairchildová nějakým způsobem o těhotenstvích lhala.

Právník Alan Tindell, kterého tento podivný případ zaujal, však souhlasil, že ji bude zastupovat.

zdroj:Pixabay.com

Případ Karen Keeganové přináší do tohoto případu světlo

Tindell ji nejprve důkladně vyzpovídal, aby se ujistil, že její děti nejsou od sestry nebo bratra. Dokonce se jí zeptal, jestli je neunesla. Poté, co byl přesvědčen jejími neoblomnými odpověďmi, začal zkoumat důkazy proti ní, když narazil na nedávný článek publikovaný v New England Journal of Medicine, „Disputed Maternity Leading to Identification of Tetragametic Chimerism“, který popisoval případ Karen Keeganové, ženy, která potřebovala transplantaci ledviny, ale jejíž DNA se shodovala pouze s jedním z jejích dětí, které byly testovány jako možní dárci ledvin.

Vědci navrhli jako možné vysvětlení chimérismus. Poté, co obdrželi grant od National Institutes of Health na další studium Keeganové a její rodiny, zjistili, že Keegan měla ve svém těle dvě různé sady DNA vzniklé fúzí dvou nezávisle oplodněných vajíček ve velmi raném stádiu vývoje, známého jako chimérismus. Výsledky výzkumu byly zveřejněny ve stejném roce, kdy začalo vyšetřování Fairchildové – 2002.

Tento důkaz byl pro případ Fairchildové zásadní a soud povolil další testování DNA Fairchildové. Soudem určení laboratorní technici začali odebírat vzorky vlasů, tváří, kůže a krve, ale všechny vzorky vykazovaly stejnou linii DNA. Teprve když odebrali vzorek z děložního čípku, našli druhou linii DNA, která se shodovala s linií jejích dětí. Soud případ zamítl a uznal, že se mýlil.

Tento případ byl jednou z prvních veřejných zpráv o chimérismu a byl použit jako příklad v pozdějších diskusích o platnosti a spolehlivosti důkazů DNA v soudních případech ve Spojených státech.

zdroj:Pixabay.com

Co je to lidská chiméra?

Chiméry jsou organismy, které mají ve svém těle dvě různé sady DNA, tj. genetický materiál, který obsahuje pokyny pro vývoj a funkci organismu. Většina organismů má pouze jednu sadu DNA, která je identická a přítomná v každé buňce v těle organismu. Organismus přijímá asi polovinu své DNA ze zárodečných buněk svých rodičů, tj. jejich spermií a vajíček, které přenášejí DNA od rodičů na potomky. V lidské reprodukci se spermie normálně spojí s vajíčkem, což má za následek oplodněné vajíčko, které se může vyvinout v plod.

Někdy však vaječníky, orgány v ženském těle, které produkují vajíčka, uvolňují více než jedno vajíčko najednou, což je fenomén známý jako hyperovulace. V takových případech mohou dvě různé spermie oplodnit dvě různá vajíčka, která se uvolňují během hyperovulace. Výsledkem jsou dvě geneticky odlišná oplozená vajíčka, která se mohou vyvinout v dvojčata.

zdroj:Pixabay.com

V některých případech však mohou tato dvě oplodněná vajíčka splynout v raném stádiu vývoje, což má za následek vznik chiméry dvou geneticky odlišných buněčných linií. Výsledkem je, že chiméra nemá v celém těle buňky s identickou DNA, ale DNA v různých částech jejího těla je odlišná, takže například DNA v její krvi není stejná jako DNA v jejích slinách.

Zdokumentované případy chimérismu u lidí jako Fairchildová a Keeganová jsou vzácné a skutečná míra výskytu není známa. Někteří výzkumníci spekulují, že chimérismus u lidí je stejně běžný jako dvojčata, jejichž výskyt se neustále zvyšuje díky rostoucímu používání technologií asistované reprodukce a léčby plodnosti.

Zdroj: Autorský text Viktorie Vondrové, the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz