30. 5. 2022
Autor: Simona Dvořáčková
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

Restaurace a hospody si po dvou složitých letech v covidu nyní užívají zlatého období, kdy mnohé praskají ve švech. Návštěvníky neodradily ani rostoucí ceny, kdy za večeři v nijak luxusní restauraci dáte za jednoho už běžně přes 250 korun...

Restaurace a hospody si po dvou složitých letech v covidu nyní užívají zlatého období, kdy mnohé praskají ve švech. Návštěvníky neodradily ani rostoucí ceny, kdy za večeři v nijak luxusní restauraci dáte za jednoho už běžně přes 250 korun a cena piva jen málokde zůstala pod 40 korun, přičemž pivo plzeňské dokonce atakuje na mnoha místech 60 korun.

Může za to hlad lidí, kteří byli dva roky omezovaní a mnohdy i doslova zavření doma, vyjít ven, bavit se a navštěvovat to, co dlouho nemohli. Spousta lidí nastřádala během krize i dost peněz, protože jednoduše neměli, za co utrácet. A nemění na tom u této skupiny obyvatel ani rostoucí ceny potravin, energií nebo právě přímo zdražování v restauracích.

To se však změní na podzim. V té době již vysoká inflace a prudce rostoucí ceny energií a všeho dalšího dolehnou téměř na každého. Navíc bude po létě a opadne současné nadšení, mnohým také dojdou úspory. Dávat za polední menu v dohledné době cenu 200 korun, kterou mnozí analytici již nyní avizují, se nebude chtít dávat ani těm, co na to budou mít.

Neznamená to, že lidé přestanou chodit do restaurací úplně, ale budou si daleko více vybírat, za co vysokou cenu zaplatí – budou si vybírat kvalitní a něčím zajímavé podniky za v té době přiměřenou cenu.

Nebudou chodit na smažák s hranolkami za dvě stovky nebo na řízek s bramborem za 270 korun, ale půjdou raději za tři stovky na indickou, mexickou nebo třeba kvalitní asijskou kuchyni, které si v domácích podmínkách tak snadno jako řízek neudělají. Avšak budou tyto podniky navštěvovat s daleko nižší frekvencí, než jako je tomu právě teď.

Není proto divu, že restaurace a hospody nyní zdražují a nemějte jim proto za zlé, že chtějí aktuálně vysokého zájmu zákazníků – na rovinu řečeno – využít. Jde pro ně nejen o aktuální pokrytí vyšších cen nákladů na energie, suroviny a platy, ale také o vytváření pověstné vaty na horší časy.

Pro gastro podniky totiž může být letošní podzim velmi srovnatelný s covidovým obdobím. Akorát s tím rozdílem, že tehdy je výrazně zachraňoval rozvoz jídel a různé kompenzace od státu, tentokrát by je v mnoha případech nemuselo zachránit nic. Až na právě aktuálně tvořenou vatu.

Zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
2 komentáře